Specialisaties oud 2017-03-10T13:36:46+01:00

Als strafrechtadvocaat sta ik ondernemingen en particulieren bij in economische, internationale en commune strafzaken.

VOORKENNIS

Sinds 1989 is het in Nederland een strafbaar feit om met voorkennis of voorwetenschap op de effectenbeurs te handelen.

De strafbaarstelling van het gebruik van voorwetenschap, de handel met voorkennis, was eind jaren tachtig nog geregeld in het Wetboek van Strafrecht. Met het ontstaan begin jaren negentig van de specifieke wetgeving op het gebied van het financiële toezicht werd de strafbaarstelling opgenomen in de Wet Toezicht Effectenverkeer. In 2007 werd, mede als gevolg van de nieuwe EG-richtlijn ‘Marktmisbruik’, de strafbepaling opgenomen in de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Lees verder >

VOORDEELONTNEMING

In het kader van de ‘Pluk ze’ wetgeving kan het Openbaar Ministerie na een veroordeling aan de rechter vragen het door de veroordeelde behaalde voordeel te ontnemen. Er wordt dan gesproken van profijtontneming of voordeelontneming.

Als voorbeeld: indien een verdachte is veroordeeld voor belastingontduiking ter waarde van bijvoorbeeld een bedrag van € 100.000, dan kan de Officier van Justitie door middel van een vordering bij de rechtbank verzoeken dat dit bedrag door de veroordeelde wordt terug betaald aan de Staat, en dat als de veroordeelde dit niet doet hij lijfsdwang (hechtenis) zal moeten ondergaan.

Lees verder >

ONDERNEMING EN STRAFRECHT

Niet alleen natuurlijke personen kunnen in een strafzaak worden vervolgd, maar ook rechtspersonen.

Onder rechtspersonen in de zin van artikel 51 van het Wetboek van Strafrecht vallen zowel de besloten en naamloze vennootschap als ook de commanditaire vennootschap, de vennootschap onder firma en de maatschap. Ook een buitenlandse rechtspersoon als de Limited (‘Ltd’) lijkt er onder te vallen.

Lees verder >

MILIEU STRAFRECHT

De handhaving en opsporing van milieudelicten is in Nederland de laatste decennia enorm toegenomen. Het milieustrafrecht is vanaf de jaren zestig geleidelijk aan en nogal fragmentarisch ontstaan en dit heeft er toe geleid dat heden ten dage het toepasselijke recht in vele wetten, besluiten en andere regelingen te vinden is zodat deze wetgeving voor velen weinig inzichtelijk is. Een van de belangrijkste wetten is de Wet Milieubeheer (WM) maar verder zijn er tientallen wetten die zaken regelen zo divers als geluidhinder, stankoverlast, asbest en afvalstoffen, vervoer van gevaarlijke stoffen, storten en lozen van milieugevaarlijke stoffen, bodem- en waterverontreiniging, bestrijdingsmiddelen en dergelijke meer.

Lees verder >

FISCAAL STRAFRECHT

In de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) worden in verschillende strafbepalingen regels gesteld met betrekking tot belastingfraude.

Van belastingfraude of fiscale fraude kan worden gesproken indien men welbewust de fiscale waarheidsvinding frustreert, dan wel de fiscale informatieverplichting op zodanig misleidende wijze vervult, dat dientengevolge ten onrechte geen of te weinig belasting wordt geheven.

Lees verder >

FAILLISSEMENTSFRAUDE

In het Wetboek van Strafrecht worden in verschillende strafbepalingen regels gesteld met betrekking tot faillissementsfraude.

Artikel 194 Sr stelt strafbaar het niet verschaffen van inlichtingen (aan de curator). De artikelen 340-345 Sr stellen strafbaar het benadelen van schuldeisers of rechthebbenden gedurende het faillissement. Artikel 442 Sr stelt strafbaar het handelen zonder medewerking van de bewindvoerder, terwijl surséance van betaling is verkregen.

Lees verder >

Stuur een e-mail