Maurice van Heemst en Loes van Kooten van het FP over dodelijke arbeidsongevallen

Jaarlijks vinden er in ons land tussen de vijftig en zeventig dodelijke
arbeidsongevallen plaats. De slachtoffers ervan zeiden ‘s morgens met een routineus gebaar hun dierbaren gedag, riepen bij het dichttrekken van de deur nog een keer ‘tot vanavond’ maar keerden vervolgens nooit meer terug. De afhandeling van dit soort tragische en vaak uiterst emotionele zaken is in handen van het Functioneel Parket, waar de laatste jaren hard is gewerkt aan een eenduidige aanpak ervan, en aan het opbouwen van professionele expertise.

Vakantiewerker (15) overlijdt na ongeval met heftruck (Algemeen Dagblad), Bouwvakker overleden na instorten muur (Noord-Hollands Dagblad), Val uit hoogwerker wordt William (39) fataal (De Gelderlander), Havenarbeider geplet tussen containers (Het Parool), Glazenwasser dood na val van ladder (RTV Utrecht), Wegwerker omgekomen bij ongeval (RTV Oost), Dode door ongeluk in machinefabriek (Brabants Dagblad), Beroepsduiker overleden bij werk aan sluizencomplex Driel (De Telegraaf)…

Sectoren die traditioneel ‘hoog scoren’ op het gebied van dodelijke arbeidsongevallen zijn de industrie (27%), de bouwnijverheid (20%), de handel (14%) en vervoer en opslag (10%), maar ook in minder voor de hand liggende sectoren zit een dodelijk ongeval soms in een klein hoekje. Sommige daarvan zijn het gevolg van een noodlottig toeval, maar in het merendeel van de zaken blijkt na onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (die deel uitmaakt van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat de werkgever wel degelijk iets te verwijten valt.

Voorheen werden dat soort strafrechtelijke onderzoeken gedaan door de afzonderlijke arrondissementsparketten, maar omdat het uiteindelijk om economische delicten gaat, zijn ze sinds 2016 ondergebracht bij het Functioneel Parket (FP). Verdeeld over Amsterdam, Rotterdam, Zwolle en Den Bosch houdt een twintigtal milieuofficieren zich met dit soort, emotioneel vaak zwaar beladen zaken bezig.

2022-03-22T08:48:14+01:00 22 mrt 2022|